Tradycyjny sernik z konfiturą

Tradycyjny sernik z konfiturą

Nie ma świąt bez sernika, nie ma urodzin czy imienin bez sernika. Pod tym względem moja rodzina jest bezwzględna i sernik musi gościć na naszym stole raz na kilka tygodni. Kochają wszystkie inne ciasta, ale sernik stanowi odrębną kategorię, a najlepiej kiedy jest klasyczny i bez dodatków, konfitura to dodatek ode mnie, ponieważ przepadam za owocowym akcentem w serniku. Pamiętajcie, że do sernika wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze, dlatego najlepiej zostawić je na całą noc poza lodówką.

składniki na tradycyjny sernik:

1 kg sera trzykrotnie zmielone

8 jajek

3/4 szkl. cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g masła

200 ml śmietany 36 proc.

1 opakowanie budyniu waniliowego

3 opakowania herbatników zbożowych

100 g masła

konfitura malinowa

wykonanie:

sernikowy spód do ciasta:

Herbatniki umieścić w melakserze lub plastikowej torebce. Jeśli nie posiadamy robota możemy ciastka zmiażdżyć za pomocą wałka. Ważne aby były dobrze zgniecione. Należy je przesypać do miski i dodać roztopione masło, całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką wyłożyć klasyczną tortownicę, którą wcześniej należy dokładnie wysmarować olejem lub wyłożyć pergaminem.

Serowa masa:

sernik z konfiturąMiękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem oraz cukrem waniliowym. Jeśli chcemy, aby prace przy serniku były krótsze tradycyjny cukier można zastąpić cukrem pudrem. Do ubitego masła dodawać kolejno żółtka (białka na koniec ubić ze szczyptą soli), nie przerywać ubijania. Kiedy masa się połączy należy powoli dodawać ser. Po dodaniu sera przyszedł czas na dodanie ubitej śmietanki, którą należy delikatnie wmieszać w masę, następnie dodać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Tak przygotowaną masę należy przelać do formy z wyłożonym cisteczkowym spodem.

Pieczenie:

Sernik pieczemy w dwóch etapach, mianowicie na początku należy wstawić sernik do dobrze nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec 25 minut, następnie po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze około 35 – 40 minut. Kiedy na cieście zrobi się ciemna skórka należy wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować sernika tylko lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik powinien stygnąć razem z piekarnikiem. Następnie należy sernik postawić w chłodne miejsce na około 12 godzin. Podawać z konfiturami malinowymi lub innymi dodatkami.



1 thought on “Tradycyjny sernik z konfiturą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *