Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Tarta to jedno z najszybszych i najprostszych ciast jakie można wykonać.

Samo przygotowanie spodu do tarty można zrobić już wcześniej.

Jeśli wieczorem spodziewamy się gości, a chcemy podać deser na ciepło

wystarczy rano przygotować ciasto kruche, wyłożyć je na blachę do tary i przechować w lodówce.

Bardzo popularne jest pieczenie tarty z ciasta francuskiego.

Tym razem proponuję wam tarte, którą przed pieczeniem można zamrozić

i w razie potrzeby tylko wyłożyć na nią krem lub owoce.

składniki na tarte z wiśniami:

300 g mąki pszennej

200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

300 g mrożonych lub świeżych wiśni

2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki brązowego cukru

2 łyżki mielonych migdałów

1 szklanka wody

500 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz tutaj)

wykonanie:

Wykonanie ciasta na tarte z wiśniami zaczynam od utarcia miękkiego masła z cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku i nadal ucieram, aby składniki się połączyły. Mąkę, należy wymieszać ze szczyptą soli i dodać do masy jajeczno-maślanej. Teraz należy odłożyć mikser i ugnieść miękkie ciasto.

tarta z wiśniamiTak przygotowane ciasto na tarte uformować w kulę i włożyć do lodówki. Już po 20 minutach ciasto można wyłożyć na blachę do tarty.

Przed pieczeniem na ciasto wysypuję fasolę jaś lub kulki do pieszczenia, aby zbytnio nie rosło.

Tarte piekę około 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor, nie może być zbyt blade.

Mrożone wiśnie przekładam do rondelka i zasypuję cukrem, podgrzewam aż puszczą sok. W przypadku świeżych wiśni, należy je wcześniej pozbawić pestek i również zasypać cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. W jednej szklance wody mieszam dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zalewam tym wiśnie. Mieszam, aż owoce z sokiem zaczną gęstnieć. Teraz zdejmuję z ognia i dodaję dwie łyżki mielonych migdałów. Wiśnie i migały to połączenie idealne. Tak przygotowaną masę z wiśni przelewam na upieczony spód tarty. Przed podaniem tarty z wiśniami ubijam śmietankę z cukrem waniliowym i wykładam na owoce. Tarta najsmaczniejsza jest zaraz po przygotowaniu, jednak należy pamiętać, żeby ubitej śmietanki nie wylewać na gorące owoce. Najlepiej odczekać aż trochę przestygnie. Jeśli chcemy przechowywać tarte z wiśniami to do śmietanki należy dodać utrwalacz w postaci żelatyny lub fixa do śmietany.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *