Szarlotka z bezą na kruchym cieście

Szarlotka z bezą na kruchym cieście

Szarlotka to moim zdaniem królowa jesienni. Szarlotka z kruchą i rozpływającą się w ustach bezą to jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam proste, niewymagające ciasta, a przy tym tak pięknie się prezentujące. Ciasto właściwie robi się samo ;), wystarczy mu tylko odrobinę pomóc.

składniki na szarlotkę z bezą na kruchym spodzie:

nadzienie jabłkowe:

500 g soczystych jabłek

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki cukru cynamonowego

kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki

1 kostka schłodzonego masła

4 żółtka

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka śmietany 36 proc.

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki mielonych migdałów

beza:

4 białka

szczypta soli

2 łyżki cukru waniliowego

skórka otarta z 1/2 cytryny

wykonanie:

szarlotka z beząJabłka należy dokładnie umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub jak kto woli pokroić w kostkę. Osobiście kroję w kostkę, ponieważ lubię kawałki owoców w cieście. Przygotowane jabłka polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny i posypujemy cukrem waniliowym oraz cukrem cynamonowym.

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i robimy dołek, do którego dodajemy masło pokrojone w mniejszą kostkę. Nożem szatkujemy mąkę z masłem, a następnie robimy dołek, w który wbijamy żółtka oraz dodajemy śmietanę i energicznie zagniatamy kruche ciasto. Powstałą jednolitą kulę ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 20 minut.

szarlotka z bezą W tym czasie, kiedy chłodzi nam się ciasto na szarlotkę z bezą na kruchym cieście ubijamy białka z solą na puch, a następnie dodajemy cukier. Białka miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści, a następnie ścieramy skórkę z połowy cytryny. Sylikonową szpatułką delikatnie przemieszać białka.

Kruche ciasto wyjąć z zamrażarki i rozwałkować na szerokość tortownicy (ok 26 cm). Ciasto posypujemy 2 łyżkami mielonych migdałów. Na to wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy na jabłka bezę i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Po 20 minutach zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę bezę około 20 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *