Strucla jabłkowa z ciasta półfrancuskiego

Strucla jabłkowa z ciasta półfrancuskiego

Z ostatnich moich wspomnień dotyczących babci pamiętam pyszną, rozpływającą się w ustach strucle jabłkową z ciasta półfrancuskiego. Pachniała masłem, cynamonem i jabłkami. Najsmaczniejsza była świeża po upieczeniu, ale z filiżanką kawy i cukrem pudrem smakowała wyśmienicie. W starych książkach po babci znalazłam prosty i łatwy przepis na wykonanie strucli jabłkowej na kruchym półfrancuskim cieście. Ciasto półfrancuskie jest znacznie tańsze od tradycyjnego ciasta francuskiego, ale przede wszystkim mniej kaloryczne.

składniki na struclę z jabłkami na cieście francuskim:

500 g mąki

30 g świeżych drożdży

1/4 litra mleka

1/2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki cukru

1 jajko

150 g masła

4 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru cynamonowego

2 łyżki mielonych migdałów

2 łyżki mleka

wykonanie:

strucla jabłkowa z ciasta półfrancuskiegoDo miski wlać ciepłe mleko i wkruszyć do niego drożdże, wsypać 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wbić jajko, dodać sól morską oraz pozostałą mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić pod przykryciem do lodówki na całą noc.

Rano wyjąć półkruche ciasto francuskie z lodówki i podzielić na trzy części. Masło roztopić. Każdą część ciasta rozwałkować na podobnej wielkości prostokąt. Pierwszy prostokąt smarujemy 1/2 roztopionego masła, przykrywamy drugim plackiem, na który wylewamy pozostałe masło i przykrywamy trzecim plackiem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić, żeby masło w czasie wałkowania nie wyciekło nam na blat. Ciasto złożone z trzech placków rozwałkować, złożyć na trzy części i ponownie rozwałkować. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzy razy.

strucla jabłkowa z ciasta półfrancuskiegoCiasto półfrancuskie wałkujemy na spory prostokąt.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodajemy cynamon, cukier cynamonowy i mieszamy.

Ciasto posypujemy 2 łyżkami mielonych migdałów i wykładamy starte jabłka. Należy pamiętać, aby rozprowadzając jabłka zostawić odstęp 1 cm od krawędzi. Ciasto na struclę rolujemy jak roladę zawijając część z jabłkami do środka. Boki strucli dokładnie zlepiamy, a wierzch smarujemy mlekiem.

Struclę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach około 50 minut na złoty kolor.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *