Sernik z białą czekoladą i migdałami

Sernik z białą czekoladą i migdałami

Sernik na zimno z białą czekoladą i migdałami to moja autorska wariacja na temat sernika. Zaskakująco łatwy w wykonaniu, a do tego cudownie lekki jak obłoczek. Wystarczy kilka chwil by wyczarować sernik. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba długo czekać aż stężeje. Nie bójcie się białej czekolady, sernik wcale nie jest za słodki.

składnik na sernik z białą czekoladą:

blacha tortowa 25 cm

biszkopt:

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

masa serowa:

1 kg sera

4 łyżki żelatyny

3/4 szklanki ciepłej wody

4 łyżki cukru pudru

250 ml śmietanki 30%

polewa:

1 tabliczka białej czekolady

1 łyżeczka masła

1 łyżka mleka

dekoracja:

50 g prażonych migdałów

wykonanie:

Biszkopt:

Jajka na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego warto je wcześniej wyjąć z lodówki. Jajka wpić do misy miksera, dodać cukier i miksować aż powstanie puszysta masa. Kiedy jajka są już ubite przerwać pracę miksera i przesiać mąkę pszenną, którą trzeba delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Ciasto na biszkopt przelać do formy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekę 30 minut na złoty kolor.

sernik z białą czekoladąPo upieczenie odcinam górną warstwę biszkopta. Blachę, na której piekłam biszkopt wykładam folią spożywczą i układam na niej biszkoptowy spód do sernika. Czas na przygotowanie masy serowej.

W gorącej wodzie należy rozpuścić 4 łyżki żelatyny, trzeba uważać, aby nie stężała. Potrzebujemy płynnej żelatyny.

Śmietankę 30 % ubić na sztywno. Do misy miksera włożyć ser oraz cukier i miksować, aż połączą się składniki. W między czasie do żelatyny najpierw włożyć 1 łyżkę śmietanki i dokładnie wymieszać, następnie koleją i znowu dokładnie wymieszać. Teraz żelatynę można przelać do śmietanki, a tą z kolei do sera. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli ser będzie zimny to masa serowa bardzo szybko się zetnie.  Tak przygotowaną masę serową wylewam na biszkoptowy spód do sernika.

W misce nad garnkiem z gorącą wodą rozpuszczam białą czekoladę z masłem oraz mlekiem. Kiedy składniki się połączą wylewam ją na wierzch sernika. Migdały trzeba delikatnie podprażyć i udekorować nimi wierzch sernika. Jak przystało na sernik na zimno powinno się go przechowywać w chłodnym miejscu.

 

 

 



1 thought on “Sernik z białą czekoladą i migdałami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *