Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Karnawał w pełni i przyszedł czas na pieczenie karnawałowych przysmaków. Niestety nie należą one do niskokalorycznych deserów, ale również nie musimy jeść ich w dużych ilościach. Dlatego też proponuje wam dzisiaj róże karnawałowe, jako idealny dodatek do popołudniowej kawy we dwoje. Róże karnawałowe można dowolnie przyozdobić, najczęściej spotyka się je posypane cukrem pudrem, ale zdarzało mi się jeść róże karnawałowe oblane lukrem. Moja babcia przyozdabiała róże konfiturą malinową, na środek każdego kwiatka kładła odrobinę kwaskowej konfitury dla zrównoważenia smaku.

składniki na róże karnawałowe:

300 g mąki pszennej

50 g cukru

2 żółtka

1 całe jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka wódki

szczypta proszku do pieczenia

olej do smażenia (można użyć oleju kokosowego)

cukier puder do dekoracji

wykonanie:

Przygotowywanie róż karnawałowych zaczynam od przesiania mąki pszennej ze szczyptą proszku do pieczenia do większej miski, w której wygodnie będzie zagniatało się ciasto. Do mąki należy kolejno dodać cukier, żółtka, jajko i śmietanę, a na końcu alkohol.

róże karnawałoweWszystkie składniki należy dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy dość cienko. Do wykrawania okręgów można użyć odpowiednich foremek lub skorzystać ze szklanek o różnej szerokości otworów. Na jedną różę wycinamy 3 różnej wielkości koła, każde z nich nacinami. Każdy placek należy w środku posmarować wodą. Na największy położyć średni, a na niego najmniejszy, który dokładnie przyciskamy, aby się przykleił. Róże karnawałowe smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby po zamoczeniu nie przywierały do dna. Ciasteczka smażymy na złoty kolor, a przed posypaniem cukrem pudrem odsączamy na ręczniku kuchennym.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *