Poradnik

Każdy kiedyś zaczyna swoją drogę z pieczeniem ciast, ciasteczek, babek czy babeczek. Kiedy przypomnę sobie swoje początki to na myśl przychodzi mi kuchnia cała w mące, piramida naczyń w zlewie i zakalec na stole. Teraz już wiem, że z tego zakalca mogły powstać ciasteczka bajaderki, ale wtedy nie wiedziałam. Pieczenie biszkopta było frustrujące, za każdym razem biszkopt z 6 jaj wychodził oklapnięty i nieatrakcyjny. Nie poddałam się i dzisiaj nadal daleko mi do perfekcji, ale wiem, że wiele rzeczy można zrobić lepiej, a opadnięte ciasto to nie koniec świata, to początek czegoś pysznego kontynuuj czytanie porady.

Kremowy, waniliowy, cytrynowy, a może czekoladowy? Kto nie lubi serników. Ich pieczenie jest często wymagajace i pracochłonne, a idealny sernik wychodzi niewielu. Najbardziej frustrujące jest kiedy opadnie lub nieatrakcyjnie popęka. Sprężysty i wilgotny, dobrze wyrośnięty sernikto oczekiwania wielu z nas, którzy lubią piec ciasta. Postaram się opowiedzieć Wam dlaczego sernik jest aż tak wymagajacy i co należy zrobić, aby był idealny kontynuuj czytanie porady.

Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast. Za jego sukcesem stoi zapewne nie tylko unikalność, ale jednocześnie duże możliwości zastosowania. Ciasto drożdżowe z owocami, czy budyniem to podstawowa oferta cukierni, a nie zapominajmy od wykorzystaniu ciasta drożdżowego do pasztecików czy pizzy. Bez względu na zastosowanie jednym z sekretów ciasta drożdżowego jak mawiała moja babcia są ciepłe dłonie. Od siebie dodam, że ciasto drożdżowe musi mieć odpowiednie warunki do wyrastania, najlepiej jak są to ciepłe i świeże składniki oraz ciepłe pomieszczenie kontynuuj czytanie porady.

Kruche ciasto to jedno z najprostszych i popularnych ciast. Właściwie podstawę kruchego ciasta możemy wykorzystać zarówno do słonych i słodkich wypieków. Złota zasada kruchego ciasta opiera się głównie na trzech podstawowych składnikach: mące, tłuszczu oraz jajach. Szerokie pole zastosowania ciasta kruchego przemawia za popularnym zastosowaniem w cukiernictwie. Cała tajemnica kruchego ciasta tkwi w zimnych, dobrze schłodzonych składnikach kontynuuj czytanie porady.

Ciasto ptysiowe - ciasto parzone

Ciasto ptysiowe inaczej nazywane ciastem parzonym nieodłącznie kojarzy się z Francją. Jego historia sięga aż XVI wieku i jego pieczenie zapoczątkowane zostało na dworze Katarzyny Medycejskiej. Natomiast w Polsce pierwsze ciasto ptysiowe zaczęto wypiekać dopiero w XVII wieku. Na początku ciasto ptysiowe suszono nad ogniem, przez wieki receptura była zmieniana aż dopracowano ją do perfekcji. Może się wydawać, że ciasto ptysiowe jest przestarzałe i staromodne, w końcu to na jego bazie zaczęto piec słynną karpatkę kontynuuj czytanie porady.