Półkruche ciasteczka na Halloween

Półkruche ciasteczka na Halloween

Halloween🎃 to jedno z tych świąt na punkcie, których mój syn oszalał. Standardowo musimy wyposażyć się w balony z akcentem Halloween🎃, czy maski potworków. Jednak nie było by zabawy bez słodkości. Tym razem proponuje półkruche ciasteczka na Halloween🎃. Minimum pracy, maksimum smaku, a do pomocy warto zaprosić najmłodszych.

składniki na półkruche ciasteczka na Halloween:

100 g masła

100 g cukru trzcinowego

2 żółtka

2 łyżeczki cukru waniliowego

500 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki śmietany 18 proc.

lukier

wykonanie:

półkruche ciasteczka na halloweenMasło ucieramy z cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym na kremową i puszystą masę. Następnie do masy dodajemy po jednym żółtku (białka można wykorzystać do wykonania lukru z barwnikiem koloru dyni). Kiedy żółtka połączą się z masłem wyłączamy mikser. Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Ciasto zagniatamy energicznie, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.

półkruche ciasteczka na halloweenCiasto na półkruche ciasteczka na Halloween schładzamy około 1 godziny (można schładzanie przyspieszyć wkładając ciasto na 20 minut do zamrażarki). Po schłodzeniu wyjmujemy ciasto i dzielimy je na cztery części. Każdą część należy rozwałkować na grubość około 5 milimetrów podsypując mąką, aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Z ciasta wykrajamy kształty halloweenowe.

Ciasteczka pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut na złoty kolor. Przed podaniem można ciasteczka polukrować lukrem z odrobiną barwnika.



1 thought on “Półkruche ciasteczka na Halloween”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *