Polewa z białej czekolady

Polewa z białej czekolady

Polewa z białej czekolady nadaje się zarówno do babeczek, lodów i innych deserów. Bardzo często korzystam z niej przy robieniu serników. Co prawda polewa z białej czekolady jest bardzo słodka, dlatego sprawdza się z mniej słodkimi ciastami czy deserami.

składanki na polewę z białej czekolady:

1 tabliczka białej czekolady

2 łyżki mleka lub śmietanki 30 proc.

1 łyżka masła bez soli

wykonanie:

W niewielkim garnku zagotowuję wodę i stawiam na nim miskę, do której wcześniej połamałam kawałki białej czekolady oraz dodałam masło i mleko (lub śmietankę).

polewa z białej czekoladyBardzo ważną rzeczą przy robieniu polewy z czekolady czy to białej, mlecznej czy gorzkiej jest, aby wszystki składniki umieścić w misce za nim postawimy ją nad gorącą parą. Gdyby do roztopionej czekolady dodać zimne mleko cała konsystencja się zwarzy i będzie bardzo nieatrakcyjnie wyglądać.

Po ustawieniu miski nad parą od czasu do czasu mieszam wszystko sylikonową szpatułką, aż składniki połączą się w jednolitą aksamitną białą masę. Tak przygotowaną polewą polewam ciasto lub inny deser.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *