Placuszki z owocami

Placuszki z owocami

Placuszki z owocami, kochają je dzieci i dorośli. Sprawdzają się, jako dodatek do dań głównych w wytrawnej postaci z sosem lub na słodko. Obowiązkowo z owocami lub syropem klonowym. Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować smaczne i zdrowe danie.

składniki na placuszki z owocami:

2 jajka

1 łyżka oleju

1 łyżka brązowego cukru

1,5 szklanki mleka

1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

dowolne owoce (jabłka, gruszki, melon, śliwki)

wykonanie:

Przygotować dwie miseczki. Do jednej oddzielamy białka, a do drugiej żółtka. Do miski z żółtkami dodajemy olej, cukier, mleko oraz przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszkamy, aby nie było grudek.

placuszki z owocamiW drugiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Kiedy białka są już ubite na sztywno to powoli, należy je wmieszać do ciasta na placuszki z owocami.

Placuszki pieczemy na płaskiej patelni do naleśników bez oleju. Podajemy je z owocami, syropem klonowym, miodem lub dżemem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *