Piernik z dżemem

Piernik z dżemem

Nie ukrywam, że od pierników wolę pierniczki jednak ten przepis zdobył moje serce swoją prostotą oraz wspaniałym smakiem, który gwarantuje dodanie dwóch łyżek cukru Muscovado. Dzięki dodaniu tego składnika ciasto nabiera głębokiego karmelowego smaku. Idealny przykład gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a piernik po upieczeniu długo pozostaje wilgotny. Piernik po upieczeniu może leżakować kilka dni w oczekiwaniu na nadejście świąt Bożego Narodzenia✨.

składniki na piernik z dżemem:

2 jajka

1/2 kostki masła

3/4 szkl. cukru trzcinowego

2 łyżki cukru muskovado

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki dżemu

4 łyżki kakao

3 1/2 szkl. mąki pszennej

1 opakowanie przyprawy do piernika

2 szkl. mleka

wykonanie:

piernik z dżemem

Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka i ubijać, aż masa będzie puszysta. Nieprzestając ucierać dodać dżem oraz wlewać powoli mleko, na końcu dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz kakao. Masę piernikową dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Ciasto piernikowe nie może mieć grudek, dlatego wybieramy dżem z dobrze roztartymi owocami.

piernik z dżememCiasto na piernik z dżemem przelać do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Piernik piec około 560 minut w 180 stopniach.

Kiedy nasze ciasto przestygnie polać je glazurą czekoladową lub lukrem królewskim. W wersji dla leniwych wystarczy cukier puder.

Ci którzy planują przechowywać piernik przez kilka dni to owijamy go w suchą ściereczkę i leżakuje w suchym miejscu.



1 thought on “Piernik z dżemem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *