Pierniczki Katarzynki

Pierniczki Katarzynki

Pierniczki Katarzynki to chyba jedne z najpopularniejszych pierniczków. Te domowe może aż tak bardzo nie przypominają tych ze sklepów, ale na pewno nie można im odebrać smaku świątecznych ciasteczek. Pulchne, aromatyczne potwierdzają nasze przywiązanie do tradycyjnych smaków. Pieczenie pierniczków to doskonały sposób, aby poczuć w powietrzu zapach świąt. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie Boże Narodzenie bez piernika, pierniczków i powietrza, które od samych aromatów pysznie pachnie i smakuje to nie święta.

składniki na pierniczki katarzynki:

200 g płynnego miodu

1 łyżeczka przyprawy do korzeni (przepis na przyprawę do pierniczków znajdziesz tutaj)

2 łyżki karmelu (przepis na domowej roboty karmel znajdziesz tutaj)

100 g cukru trzcinowego

1 jajko

400 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

do smarowanie pierniczków:

1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżka wody

wykonanie:

pierniczki katarzynki

Do płynnego miodu dodajemy jedną łyżeczkę przyprawy korzennej, karmel oraz jajko. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto na pierniczki katarzynki jest bardzo twarde. Ciasto może poleżeć przez całą noc owinięte w ściereczkę w lodówce.

pierniczki katarzynkiCiasto na pierniczki katarzynki wałkujemy na grubość 1 centymetra. Ciasteczka można wykrawać dowolnymi foremkami, najlepiej w świątecznych kształtach. Wycięte ciasteczka piernikowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki smarujemy wodą wymieszaną z miodem.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Katarzynki przechowujemy w puszce szczelnie zamknięte.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *