Pierniczki Babci Gosi

Pierniczki Babci Gosi

Miękkie pierniczki Babci Gosi pojawiły się w naszym domu dopiero w tym roku, ale do świąt były pieczone już kilka razy. Jeden z najlepszych przepisów na pierniczki jakie zdarzyło mi się przygotowywać. Po pierwsze przepis jest banalnie prosty, a tym samym można je przygotować nawet po kilku godzinach spędzonych w pracy, po drugie ciasteczka przez cały okres leżakowania zachowują miękkość. Niestety u nas nie wytrzymały dłużej niż kilka dni, dlatego były pieczone na Mikołajki, Boże Narodzenie i Sylwestra ;).

składniki na pierniczki:

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka płynnego miodu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

25 g drożdży

50 g miękkiego masła

wykonanie:

W rondelku podgrzać miód i masło. Do ciepłego wywaru dodać pokruszone drożdże.

pierniczki babci gosiW misce wymieszać mąkę pszenną z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Do suchych składników dodajemy wywar oraz jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na chwilę pod przykryciem aby odpoczęło.

Po kilku minutach dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na dwa placki. Im grubsze placki nam wyjdą tym pulchniejsze będą nasze pierniczki. Następnie wykrawamy świąteczne kształty i przekładamy je na płaską blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Ciasteczka pieczemy około 10 min w 190 stopniach.

Pierniczki można polukrować i posypać kolorową posypką.



2 thoughts on “Pierniczki Babci Gosi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *