Pieczone jabłko z nadzieniem

Pieczone jabłko z nadzieniem

Jednym z pachnących cynamonem wspomnień z dzieciństwa jest pieczone jabłko🍎 z nadzieniem. W domu mojej babci takie jabłka jadło się, kiedy pojawiały się pierwsze jabłka. Ich nadzienie było uzależnione od okoliczności, na co dzień w jesienne wieczory serwowała nam je z konfiturą polane miodem i obsypane cynamonem. W święta, natomiast nadzienie było bogatsze. Próbujcie, urozmaicajcie … Smacznego 😀

składnik na jabłko pieczone z nadzieniem:

składniki na jabłka dla 4 osób

4 jabłka z wydrążonymi środkami

nadzienie podstawowe:

konfitura lub marmolada

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżki płynnego miodu

nadzienie świąteczne:

1 łyżka posiekanych orzechów laskowych

1 łyżka rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

skórka otarta z 1/2 cytryny

2 łyżki płynnego miodu

wykonanie:

pieczone jabłko z nadzieniem

Pieczone jabłko z nadzieniem:

Jabłka dokładnie umyć i wydrążyć środki pozbawiając jabłko pestek. Miód mieszkamy z cynamonem. Do środka jabłek nakładamy konfiturę, a całe jabłko polewamy miodem z cynamonem. Przed włożeniem jabłek do naczynia żaroodpornego, należy je naciąć wzdłuż, aby w trakcie pieczenia nie pękało. Tak przygotowane jabłko pieczemy pod przykryciem 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pieczone jabłko ze świątecznym farszem:

Orzechy i rodzynki zmielić w melakserze, dodać do nich skórkę otartą z połowy cytryny oraz cukier waniliowy i cynamon. Całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jabłka, które na koniec smarujemy płynnym miodem. Przed włożeniem jabłek do naczynia żaroodpornego należy je naciąć wzdłuż, aby w trakcie pieczenia nie pękało. Jabłka pieczemy pod przykryciem około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *