Owsianka w słoiku

Owsianka w słoiku

Powoli zbliża się ruda jesień, nie oznacza to wcale, że czas zwolni. Nawet jesiesią, a może właśnie wtedy potrzebujemy energii, aby każdego dnia zdobywać świat. Moim sposobem na smaczne, a przy tym zdrowe śniadanie jest owsianka. Tym razem proponuję owsiankę w słoiku. Bazą zawsze jest musli, dodatki można zmieniać dowolnie od porannego humoru. Zazwyczaj dodaję te owoce, które akurat kupiłam wracjąc z pracy, choć do moich ulubionych należą maliny, banany czy borówki. Jednak im bliżej zimy tym częściej korzystam z owoców zgromadzonych latem, mogą to być konfitury, czy gruszki w zalewie. Sycące śniadanie nie tylko odżywia ciało, ale również i duszę, co sprawia, że przez cały dzień jesteśmy w lepszym nastroju. Pozytywne nastawienie powoduje, że wiele więcej planów zostaje zrealizowanych. Owsianka w słoiku doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy. Smacznego 🙂

składniki na owsiankę w słoiku:

4 łyżki musli

1/2 szklanki gorącej wody

1 jogurt naturalny

garść owoców sezonowych

wykonanie:

owsianka na talerzuNa dno słoika wsypuję cztery łyżki musli (przepis na domowe musli znajdziesz tutaj), które zalewam połową szklanki z ciepłą wodą. Odstawiam musli, aż wchłonie nadmiar wody. Na musli wylewam mały jogurt naturalny i układam owoce sezonowe. Poza sezonem korzystam z pomarańczy, gejpfutów, jabłek czy gruszek. Doskonale jako słodki akcent sprawdzają się rónież konfitury z malin, śliwek czy prażone jabłka z cynamonem (przepis znajdziesz tutaj). Tak przygotowane śniadanie zamykam szczelnie i zjadam w pracy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *