Oponki serowe

Oponki serowe

Tłusty czwartek to dzień, w którym można się popisać swoimi umiejętnościami kulinarnymi. W tej odsłonie pyszne, pulchne oponki serowe. W końcu nie można żegnać karnawału bez słodkości. Pamiętajcie, że aby wasze oponki nie były zbyt tłuste należy dodać nieco alkoholu, może to być smakowy likier.

składniki na oponki serowe:

1/2 sera białego twarogu

3/4 szklanka cukru

100 g masła

2 jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka sody

2 łyżki alkoholu

2 szklanka mąki

700 ml oleju rzepakowego

cukier puder do dekoracji

wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę razem z sodą, dodać zmielony ser twaróg, cukier oraz cukier waniliowy, jajka, alkohol i zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Jeśli ciasto się zbyt klei, należy dodać nieco mąki i wyrobić. Podzielić na kilka kawałków, każdy z nich rozwałkować na około 3 – 4 milimetry i wykrawać dużą szklanką okrągłe koła, a w nich mniejsze kółeczka kieliszkiem.

oponki seroweW moim domu z małych kółek pieczemy mini pączusie serowe.

Oponki serowe piec w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym, a następnie posypać cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujecie się na mini pączusie to pieczemy je jak oponki serowe, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze pudrze. Oponki najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *