O mnie

cytrynowy sorbet

Wszystko ma swój początek...

Cytrynowy Sorbet nigdy by nie powstał, gdyby nie brakujące miejsca w zeszytach z przepisami i stary karton z książkami o wypiekach znaleziony w domu rodzinnym mojej mamy i babci. To od niej wszystko się zaczęło jeszcze w poprzednim stuleciu...

Mówią, że talent do pieczenia jest dziedziczny, może jest w tym ziarno prawdy. Moja babcia przez całe swoje zawodowe życie była piekarzem, jednak ja pamiętam do dzisiaj jej struclę jabłkową na cieście drożdżowym tak delikatnym, że aż rozpływającym się w ustach. Nie było Bożego Narodzenia bez makowca w formie rolady czy seromakowca na kruchym cieście z rodzynkami i orzechami włoskimi pachnącego prawdziwym pszczelim miodem. Na Wielkanoc obowiązkowo babka ucierana i biszkopt.

Najpierw była moja prababcia, która piekła bardzo skromne i tradycyjne ciasta z tego, co sama wyhodowała zaraz po wojnie. Moja babcia do swoich wypieków dodawała już bakalie, skórkę z cytryny czy pomarańczy. Był to również czas aromatów do ciast, które dzisiaj zastąpiła prawdziwa wanilia, cynamon czy esencja z migdałów. Moja mama doprowadziła do perfekcji pieczenie ciasta drożdżowego. Każdego lata pojawiały się w domu drożdżowce z owocami lub serem od gospodarza. Nie mogło również zabraknąć karpatki wypełnionej kremem budyniowym i obficie posypanej cukrem pudrem. Każde pokolenie wnosi do rodzinnych wypieków coś od siebie.

Cytrynowy Sorbet to przede wszystki prostota, tradycja z odrobiną nowoczesności. Jedno jest pewne w tych przepisach ze starych książek i zeszytów jest serce do słodkości. Nasza rodzina uwielbia piec i zjadać swoje wypieki, aż dziwi mnie, że nie mamy własnej cukierni. Tu na miejscu, czy za morzem, nie ważne gdzie jesteśmy każdy z nas wniósł do swoich wypieków rodzinne tradycje.

Jest za to blog, na którym znajdziecie modne w ostatnim czasie koktajle, pyszne pomysły na zdrowe śniadania, ale również sprawdzone przepisy na babcine pierniczki. Nie zabrakło miejsca dla nowoczesnych przepisów na czekoladowe ciasto z burakiem czy cukinią, a nawet na piernikowe babeczki z awokado.

Gdybym mogła wam powiedzieć, jak pachnie moja kuchnia to znajdziecie w niej zapach ukochanej wanilii, ale nie takiej z cukru wanilinowego, tylko prawdziwej zakopanej w cukrze pudrze. Nie może zabraknąć otartej skórki z cytryny i złocistego lukru na babeczkach. To wszystko oraz wiele więcej tradycyjnych przepisów z miłości do słodkości właśnie na Cytrynowym Sorbecie.

Ostrzegam pieczenie bywa uzależniające 😀