Naleśniki z truskawkami

Naleśniki z truskawkami

Lato to zapach truskawek, malin czy jeżyn. Kiedy słońce w pełni w mojej kuchni pojawiają się kobiałki z truskawkami. To jeden z tych owoców, kiedy przychodzi lato nie oszczędzamy bo wiemy, że są one tylko przez krótką chwilę. Te kupowane jesienią czy wczesną wiosną nie mają już takiego zapachu i smak też nie ten sam. Dzisiaj padło na podwieczorek z naleśnikami, a skoro to sezon truskawkowy to muszą to być naleśniki z truskawkami. Tak przygotowane i podane naleśniki sprawdzą się doskonale jako weekendowe śniadanie, najlepiej podane do łózka 😉 Nadziewane waniliowym twarożkiem z soczystymi truskawkami polane mleczną czekoladą. Czy ktoś odmówi?

składniki na naleśniki z truskawkami:

składniki na ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mleka

2 jajka

1,5 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżka cukru

2 duże jajka

3 łyżki roztopionego masła

składniki na nadzienie:

1 kostka twarogu chudego

1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

2 łyżeczki cukru trzcinowego z wanilią

garść truskawek

100 g roztopionej czekolady mlecznej

wykonanie:

Do wysokiej miski wlać mleko w temperaturze pokojowej, wbić jajka oraz wlać roztopione masło. Mąkę przesiać i dodać do wymieszanych jajek z mlekiem, następnie dodać cukier oraz sól. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Z podanych składników wychodzi około 12 naleśników, ale wszystko zależy od tego jakiej grubości będziemy je smażyć.

naleśniki z truskawkamiWcześniej można przygotować twarożek waniliowy. Wystarczy twaróg zmiksować z cukrem oraz jogurtem. Truskawki dokładnie opłukać i pozbawić szypułek. 100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.

Każdy naleśnik obficie posmarować twarożkiem, a na wierzchu położyć cząstki truskawek. Naleśniki z truskawkami polać roztopioną czekoladą.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *