Murzynek

Murzynek

Ciasto murzynek to moje wspomnienie z dzieciństwa, które przeniosłam do własnej, dorosłej kuchni. Podstawowy przepis jest niezmienny od lat, jedyną zmianę jaką zastosowałam to przekładam go dżemem lub kremem budyniowym. W moim domu murzynka podawało się polanego glazurą czekoladową lub posypanego cukrem pudrem.

składniki na murzynek:

3/4 szkl. brązowego cukru

2 szkl. mąki pszennej

5 jajek

1 kostka margaryny

3 łyżki oleju

3 łyżki kakao

1/3 szkl. wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

murzynek

Masa kakaowa:

Do rondelka wkładam margarynę, dosypuję cukier oraz kakao i dolewam olej i wodę. Wywar doprowadzam do wrzenia, aby składniki się dobrze połączyły. Następnie wywar odstawiam w chłodne miejsce do wystudzenia.

murzynekCiasto czekoladowe:

Do misy w robocie kuchennym wbijam żółtka oraz wlewam wystudzony wywar czekoladowy, całość ubijam. Do ubitej masy dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam, aby składniki się połączyły. Na koniec do czekoladowej masy dodaję wcześniej ubite białka ze szczyptą soli. Białka należy delikatnie wmieszać.

Ciasto na murzynka przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec około 50 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu ciasto można polać glazurą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Moje murzynki z reguły są przekładane jeszcze masą budyniową lub dżemem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *