Makowiec wegański

Makowiec wegański

Makowiec wegański to jedno z tych ciast, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. W cieście nie ma mąki pszennej, dzięki czemu osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą spokojnie zjeść kawałek makowca. Jednak to nie wcale brak mąki zachwycił mnie w tym przepisie, ale lekkość ciasta, w którym jest takie bogactwo bakalii. Makowiec pachnie nutą lekko pieprznej wanilii i słodkim miodem z lipy. Idealnie się kroi, a przy tym doskonale prezentuje się na paterze. W te święta zachwyci waszą rodzinę makowiec trochę inaczej, ale o wspaniałym tradycyjnym smaku maku.

składniki na makowiec wegański:

1 kilogram masy makowej

100 g oleju kokosowego bezzapachowego

4 dojrzałe banany

1 łyżka miodu lipowego

2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

100 g mielonych orzechów (ziemne, laskowe, włoskie)

100 g wiórków kokosowych

1 tabliczka czekolady deserowej

50 g likieru kokosowego

100 g surowego maku

konfitura pomarańczowa

wykonanie:

makowiec wegańskiW przepisie wykorzystuję gotową masę makową, aby przyspieszyć czas przygotowywania, ale można masę makową przygotować samodzielnie (przepis tutaj).

makowiec wegańskiMiseczkę z olejem kokosowym stawiam na garnku z gorącą wodą i mieszam delikatnie, aż stanie się płynny. Wtedy dodaję olej i płynny miód do masy makowej. Banany, należy dokładnie ugnieść widelcem i dodać do nich 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać aby banany nie ściemniały, ponieważ staną się nieapetyczne. Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki lub drobno siekamy. Aby czekolada dobrze się ścierała można ją na 20 minut włożyć do zamrażarki.

Przygotowane banany dodajemy do masy makowej wymieszanej z olejem kokosowym. Dokładnie masę mieszamy i wtedy dodajemy mielone orzechy oraz wiórki kokosowe. Dodajemy startą czekoladę oraz likier kokosowy.

Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, spód oraz boki. Masę makową na makowiec wegański wkładamy do tortownicy i wygładzamy wierzch. Makowiec wegański pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Wierzch ciasta smarujemy konfiturą pomarańczową oraz obsypujemy surowym makiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *