Makowiec na cieście ucieranym

Makowiec na cieście ucieranym

Makowice na cieście ucieranym to nowość w moim przepiśniku. Przepis dostałam od koleżanki i na początku nie byłam do niego przekonana zwłaszcza, że go nie próbowałam, ale do odważnych świat należy. Pierwszy raz upiekłam go na próbę parę dni temu i już wiem, że w tym roku zagości na moim świątecznym stole. Polecam spróbować nieco nowoczesnego, ale w tradycyjnym stylu makowca na ucieranym cieście.

składniki na makowiec na ucieranym cieście:

ciasto ucierane:

250 g miękkiego masła

3/4 szkl. brązowego cukru

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g mąki tortowej

100 g mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego

masa makowa:

350 g niebieskiego maku

2 duże jajka

4 łyżki brązowego cukru

100 g miodu

1 łyżka mielonych migdałów

Wykonanie:

makowiec na cieście ucieranym

Parzenie maku:

Mak wsypać do rondla i zalać wrzącą wodą, całość gotować około kwadransa, a następnie przełożyć mak na gęste sito, aby obciekł z wody. Po wystudzeniu mak zmielić dwa razy.

makowiec na ucieranym cieścieUcierane ciasto:

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, następnie dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Kiedy mokre składniki się połączą należy do nich powoli dosypywać obie mąki (mąki powinny być przesiane razem z proszkiem do pieczenia). Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Ciasto przelać do dużej formy i piec 20 minut w 180 stopniach.

Masa makowa:

Jajka ubić na kogel mogel z cukrem. Mak wymieszać z migdałami i płynnym miodem, a następnie dodać ubite żółtka. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód i piec 30 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto makowe należy polać polewą czekoladową.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *