Lukrowane babeczki

Lukrowane babeczki

Ledwo zdjęliśmy świąteczne ozdoby, a wielkimi krokami zaczynają się zbliżać

wiosenne święta, czyli Wielkanoc. Nie wiem jak wam, mi Wielkanoc kojarzy się

z malowaniem pisanek oczywiście, ale również z babkami i babeczkami.

Co prawda do świąt Wielkiej Nocy pozostało jeszcze pięć tygodni,

ale już teraz proponuję Wam przepis na lukrowane babeczki.

Kilka tygodni przed świętami zawsze zaczynam testować nowe przepisy

lub odświeżać te, które od kilku lat leżą w starych zeszytach.

Tym razem proponuję Wam bardzo prosty przepis na lukrowane babeczki.

Ozdobione kolorową posypką przywołują na myśl wiosenne kwiaty.

składniki na lukrowane babeczki:

125 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru trzcinowego

3/4 szklanki mąki tortowej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz tutaj)

2 łyżki stołowe mleka

przepis na lukier królewski do ozdabiania znajdziesz tutaj

kolorowe posypki

kolorowe papilotki

wykonanie:

Do wykonania lukrowanych babeczek zawsze używam miękkiego niesolonego masła. Mało ucieram z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puch. W między czasie kiedy masło jest ucierane z cukrem przesiewam do miski mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Sypkie składniki na babeczki powinny być dobrze napowietrzone, dlatego można je przesiać nawet dwa razy.

babeczki z lukremKiedy cukier rozpuści się w maśle zaczynam powoli dosypywać mąkę. W miedzy czasie należy wbić jajka oraz dodać mleko. Tak wyrobione ciasto na lukrowane babeczki przekładam za pomocą łyżki do lodów do foremek na babeczki. Nakładając ciasto nie przekraczam 3/4 wysokości formy.

Foremkę do pieczenia dobrze natłuszczam. Po upieczeniu przekładam babeczki na kratkę, aby odparowały. Przestudzone babeczki dekoruję lukrem królewskim – przepis znajdziecie tutaj. Na sam koniec babeczki posypuję kolorową posypką i przekładam do papierowych kolorowych papilotek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *