Lody na patyku z owoców

Lody na patyku z owoców

Lody na patyku z owoców 🍡są jednymi z najmniej wymagających domowych przepisów na lody. Do przygotowania lodowych deserów wystarczą nam pojemniki na lody na patyku🍡 oraz ulubione owoce sezonowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody, kiwi, czereśnie, wiśnie). To świetny pomysł na letnie orzeźwienie, ale i wywołanie uśmiechu na twarzach tych dużych i małych. Lody bardzo szybko się chłodzą i są po prostu pyszne. W wersji dla dorosłych można dodać odrobinę ulubionego likieru cytrynowego.

składniki na lody na patyku z owoców:

ok. 200 gram ulubionych owoców sezonowych

1 szklanka soku owocowego lub wody z cukrem

opakowania na lody na patyku (12 sztuk)

1 łyżka likieru cytrynowego (wersja dla dorosłych)

wykonanie:

Owoce należy dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Do wykonania lodów na patyku 🍡możemy owoce pokroić w mniejsze lub większe kawałki, ale również możemy je zmielić na mus. Do czystych owoców należy dolać sok owocowy lub wodę z 1 łyżką cukru brązowego. Jeśli chcemy, aby nasze sorbetowe lody były bardziej orzeźwiające możemy dodać kilka listków zielonej mięty.

lody na patykuDo czystych pojemników na lody na patyku przelewamy sok z kawałkami owoców. W wersji dla dorosłych można dodać ulubiony likier cytrynowy.

Lody chłodzimy w zamrażarce około 2-4 godzin, a później cieszymy się ich wspaniałym smakiem. Smacznego!

O domowych lodach na śmietanie przeczytacie tutaj.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *