Kruche ciasteczka gwiazdeczki

Kruche ciasteczka gwiazdeczki

Przepis na kruche gwiazdeczki pojawił się w moim domu dość dawno, ale odkąd pamiętam goszczą na naszym świątecznym stole zaraz obok makowca. Przepis jest prosty i tani, dlatego można je piec przez okrągły rok zmieniając ich kształt. Ciasteczka bardzo dobrze się przechowuje, ale w moim domu rzadko wytrzymują dłużej niż przez weekend.

składniki na kruche ciasteczka gwiazdeczki:

2 1/2 szklanki mąki pszennej

1 kostka masła

3 łyżki śmietany 12 %

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka (białka można wykorzystać do lukru królewskiego)

3/4 szklanki cukru pudru

skórka otarta z jednej cytryny

wykonanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do suchych składników dodać masło pokrojone w drobną kosteczkę. Całość drobno posiekać, aż masło połączy się z suchymi składnikami. Następnie dodać śmietanę, żółtka oraz skórkę otartą z cytryny. Ciasto zagnieść energicznie, aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość.

kruche ciasteczka gwiazdeczkiZagniecione ciasto uformować w kulę, którą owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.

Po upływie czasu ciasto podzielić na trzy części i z każdej rozwałkować placek pożądanej grubości (ciasteczka wyrastają), następnie wykrawać gwiazdeczki (w Wielkanoc wykrawamy zajączki :)). Przygotowane ciasteczka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem. Gwiazdeczki pieczemy około 10 min w 180 stopniach na złoty kolor.

Ciasteczka można polukrować i posypać kolorową posypką.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *