Kasza manna z borówkami

Kasza manna z borówkami

Lato to idealny sezon na wykorzystanie owoców, świeżych i pachnących. Jednym ze sposobów jest przygotowanie sycącego śniadania, pełnego witamin i aromatycznych borówek. Kasza manna bogata w witaminy z grupy B oraz w kwas foliowy, potas, żelazo oraz jod. To właśnie kasza manna bogata jest w jod, jako jedyna z kasz. Lekko strawna i bardzo prosta w przygotowaniu przypadnie do gustu wszystkim śniadaniowym łasuchom. Kasze mannę gotujemy na mleku lub na wodzie w proporcjach uzależnionych od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję. W mojej wersji kaszy manny z borówkami przygotowujemy pięć salaterek. Borówki możemy zastąpić innymi owocami.

składniki na kasze mannę z borówkami:

1 litr mleka

1 szklanka kaszy manny

1 łyżka cukru brązowego

1 szklanka borówek

wykonanie:

W rondlu zagotować mleko z cukrem, następnie dodać kaszę mannę. Kasza manna 🍚powinna gotować się na wolnym ogniu, należy ją od czasu do czasu przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Nie wolno kaszy przypalić, ponieważ straci swój aksamitny smak.

kasza mannaW czasie gotowania mieszać od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna rondelka. Kiedy zacznie gęstnieć można zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut, aby delikatnie przestygła. Nigdy nie podawajmy bardzo gorącej kaszy, ponieważ dzieci mogą się poparzyć.

Kaszę mannę przełożyć do salaterek i posypać umytymi i osuszonymi borówkami. Dla większych łasuchów można posypać ją dodatkowo cukrem pudrem.

Kiedy sezon na owoce leśne się kończy zastępujemy je dżemami, sokami lub granolą.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *