Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami to obecnie must have każdej gospodyni domowej. O wspaniałych właściwościach kaszy jaglanej mówią wszyscy. Znajdziemy w niej duże ilości białka, witaminy z grupy B oraz żelazo i lecytynę. Kasza jaglana idealnie sprawdzi się jako najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie. Samą kaszę można przygotować wieczorem, a rano jedynie dodać pozostałe składniki. Kasza jaglana z truskawkami🍓 to również propozycja śniadaniowa dla osób pozostających na diecie, przecież odchudzanie nie musi być nudne, a śniadania oklepane. Z podanych składników przygotowuję śniadanie dla dwóch dorosłych osób oraz dziecka.

składniki na kaszę jaglaną z truskawkami:

1,5 szklanki kaszy jaglanej

3 szklanki wody

szczypta soli

1 łyżka oleju kokosowego

250 g świeżych truskawek

szczypta cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

wykonanie

Kasza jaglana nie powinna być gotowana w torebce. Preferuję jedynie kasze kupowane w kilogramach. Odmierzamy 1,5 szklanki kaszy i przesypujemy ją na sito, a następnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Kaszę przesypujemy do rondla i zalewamy 3 szklankami zimnej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy, aż kasza wchłonie wszystki płyn. Po ugotowaniu kaszę odkrywamy, aby odparowała.

kasza jaglanaNa patelni rozpuszczamy 1 łyżkę oleju kokosowego z łyżeczką cukru waniliowego i przekładamy kaszę jaglaną. Kaszę chwilę podsmażamy i dodajemy kilka świeżych truskawek. Kiedy zaczną puszczać sok kaszę jaglaną przełożyć do salaterki i posypać pokrojonymi świeżymi truskawkami oraz oprószyć cynamonem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *