Gorąca czekolada z daktylami

Gorąca czekolada z daktylami

Gorąca czekolada☕ z daktyli to jeden z tych przepisów, który mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Właściwie czekoladę na gorąco uwielbiam pić przez okrągły rok. Co nie zmienia faktu, że gorąca czekolada ☕najlepiej smakuje w jesienne i zimowe wieczory. Ciekawym dodatkiem okazały się daktyle, dzięki czemu nie trzeba czekolady dosładzać cukrem. Poza daktylami ważne jest, aby korzystać z dobrej jakości czekolady. Dzięki temu nie będzie nam się ona ani ważyła, ani rozwarstwiała.

składniki na gorącą czekoladę z daktylami:

Gorącą czekoladę najlepiej pije się w towarzystwie, przepis na dwie osoby.

500 ml mleka 3,2%

85 g daktyli

1 tabliczka gorzkiej mocnej czekolady (minimum 70%)

1/4 łyżeczki soli morskiej

wykonanie:

Na dno rondelka nalać 1/4 szklanki wody i podgrzać, kiedy woda zacznie wrzeć wlać mleko. Podgrzewać je na małym ogniu, aby nie przywarło nam do dna garnka.

Daktyle drobno posiekać razem z gorzką czekoladą, a następnie dodać do mleka. Całość delikatnie podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Po podgrzaniu gorącą czekoladę ☕z daktylami lekko przestudzić.

Zawartość rondelka zmiksować i przelać przez sitko do kubeczków. Jeśli chcecie mieć płynniejszą czekoladę to wystarczy daktyle przetrzeć przez sitko i użyć nieco więcej mleka.

Gorąca czekolada z daktylami na bogato

W wersji mniej fit można użyć śmietanki kremówki, ale wtedy deser jest naprawdę ciężki i kaloryczny. Taką gorącą czekoladę na śmietance można sobie zaserwować po treningu łyżwiarskim 🙂 .



5 thoughts on “Gorąca czekolada z daktylami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *