Cytrynowy sorbet

Cytrynowy sorbet

W końcu zabrałam się za stworzenie przepisu na cytrynowy sorbet. Jak się okazuje wcale nie trzeba mieć do tego maszynki do lodów. Samodzielne stworzenie dobrego sorbetu cytrynowego wymaga czasu i cierpliwości, ale rekompensatą jest smak. Na podstawie przepisu na cytrynowy sorbet🍧 można przygotować również inne sorbety owocowe🍋. Smak cytryny to jeden z moich ulubionych smaków, zamiłowanie do kwaskowości odziedziczył również mój syn, który zajada się cytrynowymi lodami.

składniki na cytrynowy sorbet:

skórka otarta z 1 cytryny

1 szklanka wody mineralnej

1/2 szklanki cukru

sok wyciśnięty z 2-3 cytryn

1/2 szklanki wody gazowanej

wykonanie

Do rondla włożyć skórkę otartą z cytryny. Cytrynę wyszorować i umyć, a następnie oczyścić i otrzeć na tarce. Wlać wodę mineralną, cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez chwilę.

sorbet cytrynowyPrzygotowany sok odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego napoju dolać wodę gazowaną. Przygotowany płyn przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na około 90 minut. Po tym czasie wyjąć pojemnik z lodówki i przemieszać trzepaczką. Czynność tą powtórzyć jeszcze cztery razy, co 60 minut. Im więcej razy będziemy napowietrzać lody trzepaczką tym lżejszą konsystencję uzyskają. Po tym czasie można przygotować kulki z sorbetem. Cytrynowy sorbet można podawać z paskami cytryny, limonki i liśćmi mięty.

Na inne lodowe propozycje zapraszam tutaj.



4 thoughts on “Cytrynowy sorbet”

  • Sorbety są orzeźwiające ale musza być dobrze zrobione bo inaczej przypominają zmrożoną kostkę lodu. Wypróbuję przepis.

  • Czy taki przygotowany sorbet można przechowywać dłużej w zamrażalniku po przygotowaniu? Chciałabym go przygotować, ale nie dam rady tego samego dnia, więc chcę go zrobić dzień wcześniej. Można czy nie za bardzo? 🙂 Pozdrawiam.

    • Z domowymi sorbetami jest tak, że w czasie ich przygotowywania dobrze jest je regularnie przemieszać, aby były puszyste. Jednak nie widzę problemu w przechowywaniu sorbetu nawet przez kilka dni. Przed podaniem dobrze jest wyjąć sorbet na kilka minut i dopiero wtedy nakładać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *