Cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Własnoręcznie wykonany cukier waniliowy jest nie do zastąpienia. Używany w ciastach, ciasteczkach, kremach czy babkach nadaje wyjątkowy smak i aromat naszym wypiekom. Raz spróbujesz i już nigdy więcej nie będziesz używać innego ;).

składniki na cukier waniliowy:

1 laska wanilii

500 g cukru pudru

wykonanie:

cukier waniliowyCukier waniliowy możemy wykonać również z innych rodzajów cukrów, na przykład z cukru drobnego kryształ czy cukru trzcinowego.

Najczęściej cukier waniliowy wykonuję z cukru pudru trzcinowego. W tym celu cukier trzcinowy mielę w młynku, a następnie przesypuję 1/2 do słoika. Wanilię przekrajam na pół i wyciągam miąższ, który mieszkam z cukrem pudrem. Pozostałą laskę wanilii wkładam do słoika i zasypuję pozostałym cukrem pudrem.

Słoik odstawiam na około trzy dni, aby nabrał aromatów.



1 thought on “Cukier waniliowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *