Ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią

Lubię eksperymentować🙃, a ciasto z cukinią należy do takich właśnie słodkich eksperymentów. Można je przygotowywać w wersji wzbogaconej kawą, albo całkowicie pozbawione cukru. To jedno z tych ciast, które sprawdza się w kilku wersjach. Cukinię możemy śmiało zastąpić innym zdrowym warzywem, jak na przykład marchewką lub burakiem.

składniki na ciasto z cukinią:

1/2 kostki miękkiego masła

1 łyżka oleju kokosowego

3 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki gorzkiego kakao

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

szczypta soli

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

2 1/2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki startej cukinii ze skórką

1 łyżka cukru waniliowego

1/3 szklanki brązowego cukru

wykonanie:

ciasto z cukinią

Miękkie masło utrzeć z olejem kokosowym do czasu aż połączą się w jednolitą masę. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ale nie przestawać ucierać. Kakao oraz kawę połączyć z jogurtem naturalnym. Do masy dodać cukier brązowy oraz cukier waniliowy.

ciasto z cukiniąMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać do masy. Przyszedł czas na dodanie jogurtu naturalnego wymieszanego z kakao i kawą. Ciasto jest dość gęste i lepkie dlatego warto mikser wymienić na sylikonową łyżkę i za jej pomocą wmieszać w masę cukinię oraz posiekaną gorzką czekoladę. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.

Ciasto z cukinią przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone. Przed podaniem możemy je polać polewą czekoladową i udekorować świeżymi truskawkami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *