Ciasto jogurtowe z kokosem

Ciasto jogurtowe z kokosem

Majówka, zwłaszcza słoneczna zachęca do odpoczynku i regeneracji. To idealny moment, aby złapać kilka promieni słońca i mieć energię do pracy przez następne tygodnie. Moim sposobem na słodkie smakołyki w wiosennym klimacie są ciasta jogurtowe. Bardzo szybko się je przyrządza, a do tego mają znacznie mniej kalorii niż tradycyjne ciasta z bitą śmietaną. Najlepszym smakowym akcentem jest dodanie owoców, w mojej wersji ciasta jogurtowego są banany, które świetnie komponują się z kokosową pianką i jogurtem naturalnym.

składniki na ciasto jogurtowe z kokosem:

1 opakowanie herbatników zbożowych

75 g stopionego masła

0,5 litra jogurtu naturalnego

100 gram wiórków kokosowych

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

0,5 litra ciepłej wody

1 galaretka cytrynowa

2 banany

wykonanie:

Za nim zaczynam przygotowywać ciasto jogurtowe z kokosem podgrzewam wodę i rozpuszczam w niej galaretkę, którą z kolei wylewam do płaskiego pojemnika. Galaretkę odstawiam do wystygnięcia.

Herbatniki gniotę na ciasteczkowy piasek. Do pogniecionych herbatników zbożowych dodaję płynne masło i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowane ciasto wykładam na blachę tortową o średnicy 25 cm i łyżką dokładnie ugniatam. Spód do ciasta odstawiam do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej z kokosem.

ciasto jogurtowe z kokosemW ciepłej wodzie rozpuszczam żelatynę i odstawiam do wystygnięcia. W misie robota umieszczam jogurt, który miksuję z dwoma łyżkami cukru pudru. Kiedy jogurt połączy się z cukrem odkładam dwie łyżki. Do jogurtu wsypuję 100 g wiórków kokosowych i całość dokładnie mieszam. Do żelatyny dodaję dwie łyżki jogurtu i mieszam do połączenia składników. Tak wymieszaną żelatynę dodaję do masy jogurtowej z kokosem. Masę jogurtową przelewam na schłodzony spód z ciasteczek. Na wierzch ciasta jogurtowego z kokosem układam plasterki banana. Kiedy galaretka jest już stężała kroję ją na małe kosteczki i posypuję nimi wierzch ciasta. Ciasto jogurtowe z kokosem należy przechowywać w lodówce.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *