Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Uwielbiam w nich właściwie wszystko, od wykonania zaczynając, a na wspaniałym kokosowym smaku kończąc. W ciasteczkach znajduje się bardzo dużo smaku i aromatu kokosowego.

składniki na ciasteczka kokosowe:

2 szklanki wiórek kokosowych

2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)

2 jajka

100 ml oleju kokosowego

3/4 cukru trzcinowego

1 łyżka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz tutaj)

2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

Przygotowanie ciasta na ciasteczka kokosowe zaczynam od roztopienia oleju kokosowego i jego wystudzenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać.

ciasteczka kokosoweDo tak przygotowanej masy na ciasteczka kokosowe dodaję roztopiony i wystudzony olej kokosowy oraz likier kokosowy. Całość mieszam. Jeśli wyda wam się, że ciasto na ciasteczka jest zbyt rzadkie można dosypać jeszcze pół szklanki wiórków kokosowych.

Łyżką do lodów nabieram ciasto i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasteczka kokosowe piekę na złoty kolor w 170 stopniach przez 15 minut.

Na bazie tego przepisu można zrobić ciasteczka migdałowe, wystarczy proporcje kokosa zamienić na zmielone migdały.

Przepis na ciasteczka migdałowe znajdziesz tutaj.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *