Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Zwolennikiem czekoladowych ciastek 🍪w moim domu jest głównie męska część domowników, dlatego pieczone są regularnie. Ciasteczka czekoladowe doskonale przechowują się w metalowej puszcze, nawet do tygodnia po upieczeniu. Ponadto ciasteczka świetnie sprawdzają się na kinderbalach i urodzinach dla dzieci.

składniki na ciasteczka czekoladowe:

250 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki cukru muscovado

3/4 szklanki kakao

2 1/3 szklanki mąki pszennej

1/4 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa czekoladowa

wykonanie:

murzynek

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać mąkę przesianą z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste i się lepi. Z powstałej masy czekoladowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego (przy formowaniu przydadzą się rękawiczki), a następnie układać je na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem. Przed upieczeniem ciasteczka nieco spłaszczyć. Wyrastają, dlatego warto zostawiać między nimi odstępy, aby się nie posklejały.

ciasteczka czekoladoweBlachę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 15 minut, należy uważać, aby ciasteczka czekoladowe się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiamy je w chłodne miejsce. Przed podaniem można je udekorować polewą czekoladową i kolorową posypką lub posypać cukrem pudrem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *