Biszkopt z owocami

Biszkopt z owocami

Ciasto biszkoptowe to kolejne słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Jedno z najprostszych i pierwszych ciast, które upiekłam samodzielnie. Moja babcia zawsze mi mówiła, że sekret udanego biszkoptu leży w proporcjach między mąką, a jajkami. Na standardową blaszkę zazwyczaj używam około sześciu jaj i tyle samo powinno być łyżek mąki. Nigdy nie można zapomnieć o przesianiu ciasta. Biszkopt to delikatne i puszyste ciasto, które lubi opaść jeśli jest zbyt zbite lub ciężkie. Tym razem na zakończenie wakacji wybrałam właśnie ciasto biszkoptowe, które urozmaiciłam lekkimi jak piórko borówkami amerykańskimi. Ciasto przygotowuje się w kilka chwil i gwarantuje Wam, że równie szybko zniknie z talerzyków.

składniki na biszkopt:

6 dużych jajek

2 łyżki cukru trzcinowego

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąkki ziemniaczanej

1 łyżka oleju

garść borówek amerykańskich

cukier puder do posypania

wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu zaczynam od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce ubijam żółtka z cukrem na tak zwany kogel mogel, a następnie dodaję przesianą mąkę. Do wyrobienia ciasta nie używam żadnych innych spulchniaczy, samo dokładne ubicie jaj wystarczająco napowietrzy ciasto biszkoptowe.

Ciasto biszkoptoweKiedy już żółtka połączą się z mąką i olejem powoli silikonową łyżką łączę je z białkami. Na natłuszczoną formę do pieczenia wykładam ciasto biszkoptowe. Na wierzchu posypuję borówkami amerykańskimi. Do wykonania ciasta można użyć również malin bądź truskawek w kawałkach. Owoców nie może być zbyt wiele, aby nie przygniotły lekkiego biszkoptu.

Biszkopt piekę w 180 stopniach około 25 minut, aż do złotego koloru. Wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim biszkopt aż wystygnie razem z piekarnikiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *