Bajaderka

Bajaderka

Bajaderka to jedno z tych ciast, które trzeba naprawę lubić. Jest bardzo wilgotne i bogate w smaku, zwłaszcza w alkohol. Bardzo często bajaderki robi się wtedy, gdy inne ciasto nam nie wyszło. U mnie bajaderka pojawia się wtedy, gdy murzynek okazał się z zakalcem, czy też biszkopt nie wyrósł. Dodaję do niej kilka składników i mam małe kulki na specjalną okazję. W końcu nikt nie musi wiedzieć, że wcześniejsze ciasto okazało się zakalcem.

składniki na bajaderki:

1 blat czekoladowego biszkoptu lub murzynka

2 łyżki nutelli

2 kieliszki likieru czekoladowego (likier można zastąpić mocną kawą lub roztopioną czekoladą)

1 szklanka posiekanych orzechów

garść rodzynek

1 łyżka kakao

4 łyżki mleka

wykonanie:

Bajaderka to ciastka, do którego przygotowania potrzebny jest blat suchego ciasta. Doskonale do tego nadaje się biszkopt, murzynek czy małe ciasteczka biszkopciki do kupienia w każdym sklepie. Blat ciasta czekoladowego trzeba dokładnie pokruszyć.

bajaderkaRodzynki do bajaderki trzeba wcześniej namoczyć, jeśli nie chcemy żeby ciasteczka były mocno alkoholowe można je namoczyć w gorącej mocnej herbacie.

Do okruchów wsypuję kakao, dodaję krem czekoladowy oraz garść drobno posiekanych orzechów (można skorzystać z gotowych mieszanek orzechowych). Po namoczeniu rodzynki trzeba odcisnąć i drobno posiekać, dodać do pozostałych składników na ciasteczka. Na końcu wlewam likier oraz mleko i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę na bajaderki odstawiam na godzinę do lodówki.

Po stężeniu nabieram łyżką do lodów ciasto i w dłoniach formuję kulki, które następnie obtaczam w pozostałych posiekanych orzechach. Tak przygotowane bajaderki idealnie komponują się z mocną kawą.



5 thoughts on “Bajaderka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *