Babka ,,Zebra”

Babka ,,Zebra”

Babka Zebra to jeden z najlepszych przepisów na babkę. Przede wszystkim jest szybki, ale również efektowny przez wzór zebry, który gwarantuje nam wymieszkanie ciasta waniliowego z czekoladowym. W moim domu Babka Zebra gości na stole przez okrągły rok.

składniki na babkę Zebrę:

5 jajek

1 szklanka cukru brązowego

1 łyżeczka cukru waniliowy

2 łyżki kakao

2 1/2 mąki pszennej

1 szklanki oleju

1 szklanka wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie babki:

Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać aż rozpuści się cukier. Do piany z białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie, następnie partiami dosypywać mąkę z proszkiem oraz dolewać olej i wodę.

babka zebraKiedy wszystkie składniki się połączą masę podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać 2 łyżki mąki oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać, następnie do drugiej porcji dodać 2 łyżki kakao i również wymieszać, aż składniki się połączą.

Formę na ciasto wyłożyć pergaminem. Do formy nalewać na zmianę ciasto jasne i ciemne, na końcu do ciasta włożyć patyczek i zrobić zygzak.

Babkę Zebrę piec w 180 stopniach około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.

Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.



2 thoughts on “Babka ,,Zebra””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *