Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Fenomen babki marmurkowej polega na tym, że jest ona bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Po upieczeniu może dla niektórych wyglądać nieco podobnie do Babki Zebry, jednak znacząco odróżnia je smak. W moim domu babka marmurkowa gości głównie w okolicach Wielkanocy.

składniki na babkę marmurkową:

250 g masła

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

180 g jogurtu naturalnego

50 g gorzkiej czekolady 12%

3 łyżki mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

wykonanie:

Wszystkie składniki na babkę marmurkową powinny być ciepłe, dlatego najlepiej wyjąć je wieczorem. Mleko mocno podgrzać i zdjąć z ognia, a następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i zostawić na chwilę, aby czekolada się rozpuściła. Po kilku minutach masę czekoladową dokładnie wymieszać.

babka marmurkowaMiękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puch, następnie nie przestając ubijać dodawać kolejno jajka. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy z ubitymi jajkami na przemian z jogurtem naturalnym.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać roztopioną czekoladę, a do drugiej jedną łyżkę mąki. Obie masy na zmianę przelać do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną. Babkę marmurkową piec 50-60 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *