Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka Drożdżowa to już klasyk w moim rodzinnym domu zwłaszcza w okolicy Wielkanocy. Obowiązkowo polana cytrynowym🍋 lukrem. Babka jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, choć mówią, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta drożdżowego ;). Z tego samego przepisu można przygotować również małe babeczki, idealne do wielkanocnego koszyczka.

składniki na babkę drożdżową:

1/2 kg mąki pszennej

3/4 szkl. cukru

150 g masła

40 g drożdży

5 jajek

100 g rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie)

250 ml mleka

szczypta soli

Wykonanie:

Zaczyn:

Mleko lekko podgrzać, następnie dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Wyrabianie:

babka drożdżowaPo kilku minutach, kiedy drożdżowy zaczyn nieco wyrośnie dodać mąkę, rodzynki, żółtka oraz roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrobić. Tajemniczym składnikiem, który gwarantuje wyrośnięcie ciasta drożdżowego są ciepłe dłonie. Nie jestem zwolenniczą wyrabiania ciasta drożdżowego przez roboty kuchenne.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ubić żółtka ze szczyptą soli na sztywno. Kiedy ciasto wyrośnie i będzie wystawać ponad miskę, należy je ponownie zagnieść tym razem dodając ubite wcześniej białka. Ciasto przełożyć do formy babkowej, którą należy dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną.

Babkę pieczemy około 50 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Ciasto należy po upieczeniu nieco wystudzić, a następnie wyjąć z formy i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *