Babeczki z owocami

Babeczki z owocami

Pierwsze babeczki 🍮z owocami upiekłam na pierwsze urodziny mojego syna i od tamtej pory babeczki są stałym elementem wszystkich kinderparty🎈. Robi się z niewielkiej ilości produktów, poza tym jest to świetny pomysł, aby niejadkom przemycić nieco owoców. Z podanych proporcji wychodzi około 12 babeczek, zalecam stosowanie papilotek, aby dobrze wychodziły z foremek.

składniki na babeczki z owocami:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki oleju

250 ml mleka

1 jajko

owoce (tym razem użyłam jagód)

polewa czekoladowa

wiórki z czekolady mlecznej

polewa z białej czekolady

migdały

wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do jednej miski oraz dodać cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Połączyć ze sobą suche składniki na babeczki z owocami.

babeczki z owocamiDo drugiej miski wlać mleko, olej oraz wbić jajko i całość wymieszać. Następnie stopniowo dodawać do płynnych składników sypie i miksować, aż powstanie gęsta masa. Mikser możemy zastąpić silikonową szpatułką, aby mieć pewność, że ciasto nie będzie zbite.

Papilotki umieścić w foremkach na babeczki. Do foremek włożyć jedną łyżkę do lodów masy, wsypać kilka owoców, przykry drugą łyżką masy. Na wierzchu również można ułożyć kilka owoców lub użyć polewy czekoladowej oraz migdałów.

Piec w 160 stopniach około 30 minut na złoty kolor.

Najlepiej sprawdzają się owoce: borówki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone, porzeczki czarne, jagody.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *