Babeczki to bardzo wdzięczny wypiek.
Zazwyczaj nie ma większych problemów z ich wykonaniem,
a do tego bardzo uroczo wyglądają na paterze zwłaszcza te przyozdobione polewą lub lukrem.
Wielkanoc to czas kiedy babeczki są bardzo doceniane,
w końcu w tradycyjnym koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć małej babeczki.
Tym razem proponuję mocno waniliowe babeczki ze słodkim lukrem królewskim.
składniki na babeczki waniliowe:
90 g masła
3 jajka
150 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka likieru waniliowego
300 g mąki tortowej
lukier królewski (przepis na lukier znajdziesz tutaj)
wykonanie:
Babeczki waniliowe robi się z tradycyjnego ciasta ucieranego. Miękkie masło trzeba utrzeć na puszystą masę z cukrem oraz ziarnami z 1 laski wanilii. Kiedy masło jest już utarte to należy po kolei dodawać pozostałe składniki.
Mąkę należy przesiać z sodą oczyszczoną. Do masy maślanej dodaję po jednym jajku i po jednej łyżce mąki miksując na wolniejszych obrotach. Na koniec dodaję likier waniliowy. Masę na babeczki waniliowe przekładam do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Babeczki piekę 15-20 minut 175 stopniach. Po upieczeniu babeczki odkładam do ostudzenia, a w między czasie przygotowuję lukier królewski. Babeczki waniliowe można posypać kolorową posypką.