Babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe

Babeczki to bardzo wdzięczny wypiek. Zazwyczaj nie ma większych problemów z ich wykonaniem, a do tego bardzo uroczo wyglądają na paterze zwłaszcza te przyozdobione polewą lub lukrem. Wielkanoc to czas kiedy babeczki są bardzo doceniane, w końcu w tradycyjnym koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć małej babeczki. Tym razem proponuję mocno waniliowe babeczki ze słodkim lukrem królewskim.

składniki na babeczki waniliowe:

90 g masła

3 jajka

150 g cukru

1 laska wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka likieru waniliowego

300 g mąki tortowej

lukier królewski (przepis na lukier znajdziesz tutaj)

wykonanie:

Babeczki waniliowe robi się z tradycyjnego ciasta ucieranego. Miękkie masło trzeba utrzeć na puszystą masę z cukrem oraz ziarnami z 1 laski wanilii. Kiedy masło jest już utarte to należy po kolei dodawać pozostałe składniki.

babeczki wanilioweMąkę należy przesiać z sodą oczyszczoną. Do masy maślanej dodaję po jednym jajku i po jednej łyżce mąki miksując na wolniejszych obrotach. Na koniec dodaję likier waniliowy. Masę na babeczki waniliowe przekładam do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Babeczki piekę 15-20 minut 175 stopniach. Po upieczeniu babeczki odkładam do ostudzenia, a w między czasie przygotowuję lukier królewski. Babeczki waniliowe można posypać kolorową posypką.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *