Babeczki dyniowe

Babeczki dyniowe

Sezon na dynie🎃 jest bardzo inspirujący. Jak się okazuje dynia to świetny składnik wypieków. Nadaje niesamowity smak wypiekom, a do tego jest bardzo zdrowa. Dynię przed użyciem w cieście zawsze wcześniej opiekam, aby nabrała charakterystycznego smaku. Przed pieczeniem można ją polać miodem, dzięki temu zyska słodkawy smak, a nasze ciasto słodyczy.

składniki na babeczki dyniowe:

z przepisu wychodzi 12 babeczek

150 g masła

120 g cukru brązowego muscovado

2 jajka

150 g mąki

1 1/2 proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru cynamonowego

1 łyżka miąższu z upieczonej ulubionej dyni

krem śmietankowy do dekoracji

300 ml śmietanki 36 proc.

2 pełne łyżki serka waniliowego

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru brązowego

wykonanie:

babeczki dyniowe

Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy do miski. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem waniliowym na puszystą masę, dopiero wtedy dokładamy cukier muscovado. Jest on bardzo ciężki o karmelowym smaku. Na koniec dodajemy cukier cynamonowy i całość dokładnie miksujemy, aż cukry się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym jajku. Kiedy składniki mokre się połączą wyłączyć robot i używać wyłącznie szpatułki sylikonowej lub drewnianej łyżki.

Suche składniki dodajemy do mokrych i delikatnie mieszkamy. Na koniec dodajemy miąższ z dyni.

babeczki dynioweForemki na babeczki dyniowe wyłożyć papilotkami lub posmarować olejem i obsypać kaszą manną. Za pomocą łyżki do lodów nakładać ciasto na babeczki dyniowe.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy babeczki dyniowe około 25 minut. Przed nałożeniem kremu babeczki dyniowe powinny wystygnąć.

krem śmietankowy

Składniki na krem śmietankowy powinny być dobrze schłodzone.

Śmietanę 36 procentową przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy z cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy cukier brązowy oraz serek waniliowy i całość mieszamy.

Babeczki dyniowe dekorujemy szprycą wypełnioną kremem śmietankowym.



3 thoughts on “Babeczki dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *