Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Dla mnie to czas pieczenia małych wypieków takich właśnie jak babeczki.

Na blogu jest ich całkiem sporo, choć w moim przepiśniku jest ich znacznie więcej.

Czasami babeczki bywają wymagające, zwłaszcza te biszkoptowe,

jednak wprawa czyni mistrza i jeśli lubicie babeczki i muffinki to jest to przepis dla was.

Babeczki czekoladowe nie są wymagające, wszystko miesza się w jednej misce mikserem,

a później jedynie przekłada do foremek lub papilotek na babeczki.

Babeczki czekoladowe są puszyste i bardzo delikatne w środku.

Można do ich wykonania użyć gorzkiego kakao lub czekolady w proszku.

składniki na babeczki czekoladowe:

150 g masła

1 szklanka cukru brązowego

2 jajka

150 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

1 łyżka kakao lub czekolady w proszku

cukier puder do posypania

wykonanie:

Przed wykonaniem babeczek czekoladowych dobrze jest wyjąć wszystkie składniki wcześniej, aby się ogrzały. W jednej misce należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, teraz należy odstawić do czasu wymieszkania pozostałych składników na babeczki.

babeczki czekoladoweDo misy miksera wkładam miękkie masło oraz wsypuję cukier. Ubijam masło z cukrem na puch, następnie dodaję po jednym jajku. Kiedy składniki się połączą wsypuję mąkę z proszkiem oraz kakao i całość mieszam szpatułką. Tak przygotowane ciasto na babeczki wkładam łyżką do lodów do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami. Babeczki czekoladowe piekę 25 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem z piekarnika dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy się upiekły. Wystudzone babeczki posypuję cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *