Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Kolejną babeczkową propozycją są babeczki cytrynowe.

Wyraziste w smaku i aromacie.

Do ich przygotowania wykorzystałam skórkę otartą z cytryny oraz sok z cytryny.

składniki na babeczki cytrynowe:

2 duże jajka

160 g cukru

szczypta soli

skórka otarta z 1 cytryny

sok z 1/2 cytryny

160 g mąki

130 g płynnego masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

wykonanie:

Przepis na babeczki cytrynowe jest bardzo prosty, ale składniki warto sobie przygotować nieco wcześniej. Zawsze zaczynam od sparzenia cytryny i otarcia skórki oraz wyciśnięcia soku. Następnie należy roztopić i wystudzić masło.

babeczki cytrynowePrzed rozpoczęciem przygotowania babeczek dobrze jest przesiać mąkę razem z sodą.

Jajka razem z cukrem należy dobrze upić na puszystą pianę. Do jajek dodawać powoli przesianą mąkę i skórkę z cytryny mieszając wszystko sylikonową szpatułką. Na koniec dodaję skórkę z cytryny, sok oraz powoli wlewam masło. Foremki na babeczki wypełniam do połowy wysokości i piekę na złoty kolor 160 stopniach. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim babeczki do ostygnięcia.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *