Złota zasada kruchego ciasta

Złota zasada kruchego ciasta

Kruche ciasto to jedno z najprostszych i popularnych ciast. Właściwie podstawę kruchego ciasta możemy wykorzystać zarówno do słonych i słodkich wypieków. Złota zasada kruchego ciasta opiera się głównie na trzech podstawowych składnikach: mące, tłuszczu oraz jajach. Szerokie pole zastosowania ciasta kruchego przemawia za popularnym zastosowaniem w cukiernictwie. Cała tajemnica kruchego ciasta tkwi w zimnych, dobrze schłodzonych składnikach.

kruche ciasto

Jakie składniki do ciasta kruchego?

Jak już wspomniałam sekretem kruchego ciasta są dobrze schłodzone składniki, mianowicie masło oraz jajka. Można spotkać wiele odmian ciasta kruchego, a również ciasto półkruche, bardziej puszyste.

Ciasto kruche najlepiej wyrabiać z gładkiej mąki takiej jak: wrocławska, poznańska czy mazowiecka. Co do masła to jest ono najczęściej dodawane do ciasta kruchego, głównie ze względu na smak.

Jeśli nasze wypieki mają mieć w składzie cukier to najlepiej do wyrabiania ciasta kruchego wybierać cukier puder oraz drobny cukier, aby szybciej się rozpuścił i nie karmelizował w czasie pieczenia.

Co do jajek to poza chłodną temperaturą w kruchym cieście najczęściej spotyka się surowe lub ugotowane żółtka. Białka można wykorzystać do bezy.

Jakie zastosowanie ma ciasto kruche?

Najczęściej ciasto kruche spotykane jest przy słodkich wypiekach, ale nie można zapomnieć również o wersji na słono. Ciasto kruche w wersji na słodko:

  • ciasteczka
  • placki
  • tarty
  • spody do tortów
  • mazurki
  • rurki i in.

Ciasto kruche w wersji na słono:

  • pasztety w cieście
  • kruche paszteciki
  • paluszki
  • tarty na słono i in.

Proporcje ciasta kruchego:

3:2:1

3 części mąki

2 części masła

1 część cukru drobnego

2 żółtka (surowe lub ugotowane)