Warszawskie pierniczki z miętą

Warszawskie pierniczki z miętą

Ilu cukierników tyle przepisów na pierniczki.

Moim ostatnim odkryciem są warszawskie pierniczki z miętą.

Idealna kompozycja ciemnego kakao i aromatycznej suszonej mięty.

Zaletą pierniczków jest ciasto piernikowe długo dojrzewające,

a dzięki temu zarabiamy ciasto na 7 – 5 tygodni przed Bożym Narodzeniem,

a same ciasteczka możemy upiec na kilka dni przed świętami.

Już w czasie zarabiania ciasta na pierniczki dom wypełnia pełna gama aromatów.

Zapach ciepłego miodu wymieszany z aromatem przypraw korzennych i mięty

powoduje, że czuję się bezpieczna w tych otulających zapachach jak z bajki.

składniki na warszawskie pierniczki z miętą:

3 szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka płynnego miodu

3/4 szklanki wody

1 łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

lukier (przepis tutaj)

posypka

wykonanie:

warszawskie pierniczki z miętą

 

 

 

W rondlu lekko podgrzać miód, dodać do niego przesianą mokę z sodą oczyszczoną. W czasie mieszania miodu z mąką dolewać wodę. Następnie dodać miętę, kakao oraz przyprawę do piernika.

warszawskie pierniczki z miętaWyrobić dokładnie ciasto na pierniczki. Powinno być jednolite i aksamitne. Ciasto na warszawskie pierniczki z miętą zawijamy w bawełnianą ściereczkę i chowamy w chłodne miejsce, może to być ostatnia półka w lodówce. Po kilku tygodniach (minimum 3 tygodnie) ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie wyrabiamy, aby nieco zmiękło. Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować na placki grubości 6 milimetrów i wykrajać foremkami świąteczne kształty. Pierniczki pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w 180 stopniach przez 20 minut.

Po upieczeniu pierniczki lukrujemy i przechowujemy w puszcze.

 

 



4 thoughts on “Warszawskie pierniczki z miętą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *