Tradycyjny makowiec na drożdżowym cieście

Tradycyjny makowiec na drożdżowym cieście

Tradycyjny makowiec to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole,

ale w moim domu pojawia się również i w Wielkanoc.

A tak naprawdę makowiec piekę już w listopadzie na św. Marcina,

ponieważ nie mogę się doczekać tego wyjątkowego smaku maku, bakalii oraz miodu.

Przepis na makowiec to podstawowy przepis z mojego rodzinnego domu.

Składniki na makowiec:

ciasto drożdżowe:

1 kg mąki

50 g drożdży świeżych

2 szkl. mleka ciepłego

3/4 szkl. brązowego cukru

100 g śmietany 30 %

1 kostka miękkiego masła

szczypta soli

5 dużych jajek

masa makowa:

80 g maku parzonego w mleku i dwa razy mielonego

4 łyżki cukru brązowego

100 g miękkiego masła

3 duże jajka

100 g miodu

bakalie

Wykonanie:

tradcyjny makowiec

Zaczyn:

Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże oraz dodać 4 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, całość dokładnie wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

makowiec na cieście drożdżowymWyrabianie:

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją masę, należy do niego wbić ciepłe jajka, dosypać cukier oraz mąkę i dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dolać roztopione ciepłe mleko oraz dodać śmietanę. Ponownie zarobić ciasto i przykryć ściereczką, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Z podanych proporcji wychodzą 4 makowce.

Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu podzielić na cztery kawałki, każdy z nich rozwałkować i obficie posmarować masą makową. Ciasto zwinąć jak roladę. Ja moje makowce przecinam i zaplatam z nich warkocz, ale wy możecie upiec klasyczne makowce w kształcie rolady.

Masa makowa:

Mak należy zalać gorącym mlekiem i pozostawić na minimum 12 godzin, aż napęcznieje. Następnego dnia odcisnąć mak z nadmiaru mleka i zmielić 2 razy (jeśli lubicie mocno mielony mak to polecam 3 – krotne mielenie). Masło należy roztopić i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na kegel mogel. Miód podgrzać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania wlać powoli gorący miód. Do maku dodać  posiekane bakalie i wymieszać, a następnie dodać kogel oraz delikatnie wmieszać białka.

Wypiekanie makowców:

Kiedy nasze makowce są już gotowe można je odstawić w ciepłe miejsce na czas rozgrzewania piekarnika, który rozgrzać do 180 stopni. Każdy placek piec około 45 minut, dla pewności pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone. Po wystudzeniu makowce polać lukrem tradycyjnym.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *