Tradycyjne pączki

Tradycyjne pączki

Nie ma Tłustego Czwartku bez pączków, odkąd pamiętam zawsze w moim domu były pączki.

Najpierw wypiekała je babcia – cukiernik z zawodu,

a później moja mama co roku ulepszając receptury.

Wiele przepisów przeszło przez naszą kuchnię i na końcu został sprawdzony i najsmaczniejszy.

Pączki wypiekamy tylko raz do roku, to jak z kluskami z makiem, które jada się w Wigilię.

Raz do roku można sobie pozwolić na rozpustę.

Moja mama nigdy nie wypieka pączków bez dodawania kilku mililitrów alkoholu,

dzięki któremu ciasto nie chłonie tłuszczu.

Poza tym po upieczeniu pączki dobrze jest odsączyć na chłonnym ręczniku kuchennym.

składniki na pączki:

1 kg mąki pszennej

12 żółtek

1 kostka masła

1 szkl. cukru

100 ml alkoholu

10 dag świeżych drożdży

300 ml ciepłego mleka

szczypta soli

dowolne nadzienie

1,5 l oleju do smażenia

lukier tradycyjny

wykonanie:

bułeczki na jogurcie

Podstawą każdego ciasta drożdżowego jest odpowiednio wyrośnięty zaczyn.

Zaczyn ciasta drożdżowego:

Do większej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, dwie łyżki cukru oraz dwie łyżki mąki. Składniki lekko zamieszać i przykryć ściereczką oraz odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

pączkiWyrabianie ciasta drożdżowego:

Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość należy do niego dodać pozostałe składniki i ciasto dokładnie wyrobić. Im więcej powietrza wtłoczymy do ciasta tym będzie pulchniejsze. Po zakończeniu wyrabiania ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Kiedy ciasto ponownie wyrośnie należy z niego formować kulki, do których należy wkładać po 1 łyżeczce dowolnego nadzienia. Przed smażeniem należy rozgrzać tłuszcz, a pączki przed umieszczeniem w oleju nieco spłaszczyć. Piec na złoty kolor i odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z resztek cukru.

Wystudzone pączki można posypać cukrem pudrem lub polać tradycyjnym lukrem.


Zapewne zastanawiacie się co zrobić z nadmiarem białek. W mojej kuchni białka się mrozi i wykorzystuje do pieczenia bez lub innych ciast.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *