Tort migdałowy z malinami

Tort migdałowy z malinami to moje letnie odkrycie. Szukałam inspiracji na tort urodzinowy i natknęłam się na ten przepis, chociaż zmodyfikowałam go dla własnych potrzeb. Każdy z nas dodaje do przepisu cząstkę siebie. Tort migdałowy z malinami jest banalnie prosty, ale wymaga nieco czasu, jak większość tortów. Tym razem nie musimy bawić się w ozdabianie szprycą, wystarczy garść owoców i migdały. Prostota daje znacznie więcej niż kunsztowne ozdoby.

składniki na tort migdałowy z malinami:

na trzy blaty tortu:

200 g miękkiego masła

250 g mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

5 jajek

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g płatków migdałów

masa do tortu:

500 ml śmietany 36 proc.

500 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

dodatkowo:

500 g malin

50 g płatków migdałów

wykonanie tortu:

wykonanie ciasta:

Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami. Do jednolitej masy na tort migdałowy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować, aby w cieście nie było grudek. Masę na tort podzielić na trzy równe części. Każdą część ciasta rozsmarować na okrągłej blaszce wyłożonej pergaminem, a pergamin obsypać mąką, dzięki czemu placki ciasta będą łatwiej odchodzić od papieru do pieczenia.

Białka, które oddzieliliśmy od żółtek ubić ze szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Masę z białek również podzielić na trzy części i każdą wyłożyć na placek z ciastem. Masę posypać płatkami migdałów. Każdy placek piec około 20-30 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Kiedy placki wystygną możemy zabrać się za przygotowywanie kremu śmietankowego.

Wykonanie kremu do tortu migdałowego:

Dobrze schłodzoną śmietankę 36 proc. ubić z cukrem, następnie dodać ją do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na 4 części, trzy równe, a czwarta to tylko jedna łyżka do dekoracji.

Każdy placek posmarować kremem śmietanowym i posypać świeżymi malinami.

Dekoracja:

Wierzch toru udekorować kleksem z kremu śmietanowego, malinami i posypać migdałami. Tort migdałowy z malinami schłodzić przed podaniem.

 

 

 

Dodaj komentarz