Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

Do zrobienia tarty dyniowej zainspirowała mnie zupa dyniowa,

właściwie do niedawna dynię podawano w jednej formie.

Dzisiaj znajdziemy wiele wspaniałych przepisów,

jednym z nich jest właśnie tarta dyniowa.

Prosta i szybka, a do tego cudownie delikatna.

Tarte można dodatkowo wzbogacić.

W moim przepisie zamiast jogurtu naturalnego wykorzystałam

serek waniliowy z kawałkami wanilii.

składniki na tarte dyniową:

podstawa do kruchego ciasta

masa dyniowa:

400 g serka waniliowego

100 miąższu  z pieczonej dyni

2 galaretki pomarańczowe.

wykonanie:

Tarta dyniowa

Spód do ciasta przygotowujemy według przepisu znajdującego się tutaj. Jeśli chcemy skrócić czas robienia tarty dyniowej to wystarczy 1 opakowanie herbatników pokruszyć w melakserze i dodać do nich 50 g płynnego masła. Całość zagnieść na jednolitą masę i nią wyłożyć dno i boki formy do tarty.

tarta dyniowaGalaretki pomarańczowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić.

Serki waniliowe zmiksować z miąższem dyni. Jeśli nie mamy pieczonej dyni możemy wykorzystać dynię z puszki (szybszy sposób na wykonanie ciasta). Do powstałej masy dodać przestygniętą galaretkę. Masę dyniową przelewamy na upieczony spód do tarty. Tarte dyniową schładzamy około 4 godziny.

Tarte dyniową możemy podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, albo bez dodatków. Sama w sobie jest mocno aromatyczna i zadowoli nawet wymagających smakoszów wypieków z dynią w roli głównej.



4 thoughts on “Tarta dyniowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *