Szarlotka pod kruszonką

Szarlotka pod kruszonką

Na szarlotkę zawsze jest idealna pora.

Uwielbiam ciepłą, pachnącą szarlotkę z gałką lodów waniliowych.

Przepis na szarlotkę pod kruszonką jest banalnie prosty,

a ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce.

To jeden z tych przepisów nie wymagających dużych umiejętności cukierniczych.

Szarlotka pod kruszonką to delikatne kruche ciasto, złota kruszonka i aromat wanilii i cynamonu.

składanki na szarlotkę pod kruszonką:

1/2 kg mąki

1 kostka masła

3/4 szklanki cukru

3 żółtka

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz tutaj)

1 kg jabłek

1/2 szklanki cukru cynamonowego (przepis na domowy cukier cynamonowy znajdziesz tutaj)

cukier puder do dekoracji

wykonanie:

Wykonanie szarlotki pod kruszonką zaczynam od przesiania mąki z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Masło kroję w małą kostkę i dodaję do mąki. Masło trzeba dokładnie posiekać z mąką, a następnie dodać cukier, żółtka oraz śmietanę i zagnieść elastyczne ciasto.

szarlotka pod kruszonkąPowstałe kruche ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część umieszczamy w zamrażarce, a drugą wykładamy blachę do pieczenia.

Jabłka na szarlotkę ścieramy na grubej tarce i mieszamy z cukrem waniliowym oraz cukrem cynamonowym. Jabłka umieszczamy na kruchym spodzie ciasta. Na wierzch należy zetrzeć ciasto, które włożyliśmy wcześniej do zamrażarki. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szarlotka pod kruszonką powinna się piec około 40 minut na złoty kolor w 180 stopniach.

Przed podaniem ciasto z jabłkami posypujemy cukrem pudrem, a ciepłą szarlotkę można serwować z gałką lodów waniliowych.

 

 



1 thought on “Szarlotka pod kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *